Basil

De olie heeft een sterke, kruidige aroma dat stimulerend werkt voor lichaam en geest. Een olie met een verfrissend effect en kan helpen bij nervositeit, overspannen, mentale vermoeidheid, weemoed, migraine en depressie. Doordat het van nature een rustgevende olie is, wordt deze veel gebruikt in de aromatherapie. Bij regelmatig gebruik geeft het mentale kracht en helderheid. Zijn medische eigenschappen zijn: krachtig krampstillend, antiviraal, antibacterieel, ontsteking remmend en spierverslapper. Basil olie is te gebruiken voor pijntjes en kwalen en werkt ook goed voor hoofdpijn. De olie wordt ook gebruikt in de Raindrop Techniek waarbij het onverdund word toegepast op de wervelkolom en is zeer geschikt voor de pijnlijke rug. Het geeft al vrij snel een verlichtend effect. Gebruikt bij massage, helpt het de pijnlijke spieren te ontspannen.

Historie:

In de 16e eeuw werden de bladeren in poedervorm, geïnhaleerd om migraine en borst infecties te behandelen. De essentiële olie werd van oudsher gebruikt voor de luchtwegen, spijsvertering, koorts en slangenbeten. De Hindoes deden basilicum takjes op de borst van de doden om hen te beschermen tegen boze geesten en ze geloofde dat het hielp hen over te gaan naar de andere kant. Italiaanse vrouwen droegen basilicum om eventuele huwelijkskandidaten aan te trekken. De Italiaanse mannen presenteerde zich aan de vrouwen met basilicum takjes om hen te vertellen van hun romantische interesse. Basilicum is opgenomen in Hildegard’s Medicine Book. Een verzameling van de vroege Duitse geneesmiddelen door de hoog aangeschreven Benedictijner kruidkundige, Hildegard van Bingen (1098-1179) werd bekend als de eerste kruidendokter en natuur- geneeskundige van de middeleeuwen. Haar boek beschreef meer dan 12.000 remedies voor symptomen en ziekten.

Vandaag de dag is basilicum vooral bekend om de krampstillende en ontsteking remmende eigenschappen. Bij een spierkramp, neem dan Basil essentiële olie – het is een natuurlijke spier ontspanner. Goed te gebruiken voor vermoeide spieren of geest.

Plant geslacht soort: Ocimum Basilcum

Botanische familie: Lamiaceae

Deel van de plant: bladeren, stengels en bloemen

Eigenschappen:

Krachtig krampstillend, antiviraal, antibacterieel, ontsteking remmend, spier ontspannend, ontsmettend, decongestivum (prostaat, longen, aders, slagaders, bloedvaten), stimulans (maag, lever, bijnier, cortex en zenuwen).

Gedocumenteerd gebruik:

Migraine, insectenbeten, keel infecties, mentale vermoeidheid, menstruatie, haar (roos), pijn, slapeloosheid, depressie, angst, bronchitis, insecten werend middel (huisvlieg, mug) en beten, stimuleert het reukvermogen en kan helpen luchtwegen infecties.

Invloed lichaam stelsel hart en bloedvatenstelsel, spieren en botten

Aromatische invloed:

Helpt bij geestelijke vermoeidheid. Het kan mentaal stimulerend zijn en kan iemand helpen helder te zijn in het hoofd. Gebruik het voor een nieuwe impuls voor jezelf over een project, in het bijzonder wanneer er twijfel of wantrouwen bij betrokken is. In dit geval, kan het zeer verheffend zijn.

Mentale spirituele invloed

Basil olie stelt ons voor aan onze innerlijke zelf , je eigen ik. Wanneer we helderheid ontvangen over wie we zijn, zijn we in staat om betere keuzes te maken over wat we willen creëren in ons leven. De stagnerende energie wordt omgezet in opwinding en enthousiasme te volgen en verantwoordelijkheid te aanvaarden voor onze eigen verlangens.

Invloed Chakra

opent de wortel, heiligbeen en zonnevlecht chakra’s en leveren meer energie en kracht op.

Chakra kleur: geel groen.

Hoe te gebruiken

verdund – 50:50 verdunning (1 deel essentiële olie: 1 deel V6/ plantaardige basisolie).

vervolgens:

 • Breng enkele druppels (2-4) op het gewenste gebied.

 • Toepassen op de chakra’s / reflex punten.

 • Diffuus, of inhaleer.

 • Kan worden gebruikt als voedingssupplement.

 • 1 druppel olie in bijv. 1 theelepel honing. 1:4 verdunnen in vloeistof.

Hoewel het kan worden gebruikt als een voedingssupplement, is het raadzaam niet te gebruiken op deze manier voor kinderen onder de 6 jaar.

Voorzorgsmaatregelen:

Het wordt algemeen veilig beschouwd (GRAS) en toegestaan als voedingssupplement, (FA) voor intern gebruik door de FDA.
Kinderen onder de 18 maanden, bij epilepsie, zwangerschap of borstvoeding, geen gebruik maken van deze olie.
Kan irriterend voor de huid en slijmvliezen zijn, verdunning is aanbevolen.
Verdun voor het gebruik op gevoelige plaatsen zoals het gelaat, nek , genitale area, enz.

Buiten het bereik van kinderen bewaren.

Vermijd gebruik bij baby’s en kleine kinderen.

Gebruik bij huisdieren:

Ja, maak echter gebruik van een hoge verdunningsverhouding en met de nodige voorzichtigheid. Beter te gebruiken in een speciale mix, in plaats van alleen te gebruiken. De mengsels met de Basil olie zijn over het algemeen voor angst en focus. Een goede olie voor focus is Clarity essentiële olie. Zeer geschikt voor paarden en de ruiters. Let op: bepaalde oliën kunnen zeer giftig zijn voor katten. Den en Citrus oliën in het bijzonder. Raadpleeg uw dierenarts als u niet zeker bent over het toepassen van elke essentiële olie bij uw huisdier.

Tips

 • Als u deze mengsels niet heeft, kunt u 1 dr. Lavender en Peppermint en 1 dr. Basil in uw handen mengen, inademen, en breng aan op de nek. Alleen al bij het inhaleren van deze oliën kunnen de bijholten openen, maakt het hoofd leeg en geeft verlichting bij hoofdpijn.

 • Aanbrengen op plaatsen van insecten steken en beten.

 • Mentale vermoeidheid eerst inhaleren en dan aanbrengen op de kroon van het hoofd, voorhoofd, hart en navel.

 • Gebruik bij massage, helpt het pijnlijke spieren te ontspannen.

 • Koken in de Italiaanse keuken en toevoegen aan soepen, begin met 1dr., het is zeer sterk.

 • Bij plaatselijk gebruik, op het puntje van de neus en op de slapen kan een verfrissend effect geven op de geest en de mentale alertheid te herstellen.

Ingredienten

(Ocimum basilicum)