CEDARWOOD

Een krachtige essentiële olie met een warm, balsemachtig en houtachtige aroma. De geur van de olie werkt gunstig bij luchtwegen problemen, angst en depressie. Het werkt rustgevend, geeft aarding, versterkt gevoelens van warmte en innerlijke kracht met een verzachtende en zuiverende werking. De olie is ook zeer geschikt voor meditatie. Gebruik bij een massage is het ontspannend en verzachtend. Cederhout heeft de mogelijkheid om het gehele zenuwstelsel te ontspannen. De olie stimuleert de aanmaak van melatonine en kan helpen bij ADD en ADHD. De belangrijkste chemische bestanddelen uit de olie zijn alfa-en bèta cedrenes, waardoor cederhout zijn karakteristieke geur van heeft, en cedrol. Cedrol is verantwoordelijk voor de kalmerende werking, dat bewezen is in een klinische proef in Japan. De cederboom wordt nooit aangevreten door insecten, daarom is de essentiële olie dan ook een goede insecten verdrijver en werkt ook tegen motten.

Cedarwood olie wordt vaak gebruikt voor huidaandoeningen vanwege de antiseptische en samentrekkende eigenschappen. Het werkt op de huid door onzuiverheden te reinigen en tegelijkertijd het huidweefsel aan te scherpen. Ook door het ontspannen van de huid, verlicht de olie elke jeukende irritatie. Voor een eenvoudige toepassing, verdun de olie met V6 basisolie (YL). Gebruik het regelmatig voor acne, vette huid, eczeem, rimpels, en een onzuivere huid. In combinatie met Orange olie geeft deze olie zeer goede resultaten bij de behandeling van cellulitis. Het is ook een zeer effectief slijmoplossend middel voor alle luchtwegen problemen en helpt het overtollig slijm van de luchtwegen te verwijderen. Diffuse of stoom inhalatie is een geweldige manier om astma, bronchitis en het gewone hoesten of irritatie van de longen aan te pakken.

Historie:

De Egyptenaren gebruikten cederhout voor het balsemen van de doden en voor cosmetica, parfum en als wierook. In Tibet was cederhout een traditioneel medicijn en het werd ook gebruikt als wierook en voor meditatie. De Noord Amerikaanse indianen gebruikten het van oudsher om hun spirituele communicatie te verbeteren. In het oude testament gold de ceder als een koninklijke boom en werd gezien als symbool voor schoonheid, jeugd en macht. Het wordt meer dan 40 keer in de Bijbel vermeld. Cederolie en cederhars waren goede conserveringsmiddelen en vele duizenden jaren zeer begeerd en kostbaar.

Eigenschappen:

anti schimmel, antibacterieel, infectie werend, ontsmettend, samentrekkend, diureticum, afweermiddel tegen insecten, rust gevend.

Gedocumenteerd gebruik:

ADD, ADHD, aderverkalking, angst, artritis, cellulitis, diureticum, haaruitval (alopecia areata), huid aandoeningen (acne, haar, eczeem, psoriasis), insecten en knaagdieren afstotend, luchtreiniging, luchtwegen aandoeningen (astma, bronchitis, verkoudheid, hoesten), nier – en blaasaandoeningen, roos, schimmel verwijdering, slapeloosheid, tuberculose, urineweginfecties en woede

Aromatische invloed:

kalmerend en emotionele balans.

Mentale spirituele invloed

De olie helpt je met het gevoel van volkomen veilig zijn, je eigen ik en in je omgeving. Als angsten worden los gelaten, dan opent het hart voor spirituele liefde en bescherming dat brengt dan ook zelfacceptatie en liefde met zich mee. Het geeft kracht, moed en waardigheid, kalmeert en verdiept de ademhaling. De olie werkt verwarmend en troostend bij moeilijke tijden en situaties. Omdat het verwarmend werkt, word het gevoel van eigenwaarde versterkt en helpt bij het loslaten van de door de omgeving opgelegde verwachtingspatronen. De olie kan ons helpen een gevoel van evenwichtigheid en een gevoel dat wij ons eigen leven beheersen, te ontwikkelen en te handhaven. Een algemeen gevoel van harmonie en aarding. Geeft bescherming voor extra gevoelige mensen. Ceder heeft een verzachtende en zuiverende werking op de gezinssfeer. De geur trekt liefde en gezelligheid aan. Aandacht en begrip voor elkaar worden hierdoor gestimuleerd.

Invloed Chakra

uitbreiding van de hartchakra

Chakra kleur: geel en rood

Hoe te gebruiken

onverdund, verdund – 50:50 verdunning (1 deel essentiële olie: 1 deel V6/ plantaardige basisolie).

vervolgens:

 • Breng enkele druppels (2-4) op het gewenste gebied.

 • Toepassen op de chakra’s / reflex punten.

 • Diffuus, of inhaleer.

 • Kan worden gebruikt als voedingssupplement.

 • 1 druppel olie in bijv. 1 theelepel honing. 1:4 verdunnen in vloeistof.

Hoewel het kan worden gebruikt als een voedingssupplement, is het raadzaam niet te gebruiken op deze manier voor kinderen onder de 6 jaar.

Voorzorgsmaatregelen:

Het wordt algemeen veilig beschouwd (GRAS) en toegestaan als voedingssupplement, (FA) voor intern gebruik door de FDA.
Kinderen onder de 18 maanden, bij epilepsie, zwangerschap of borstvoeding, geen gebruik maken van deze olie.
Kan irriterend voor de huid en slijmvliezen zijn, verdunning is aanbevolen.
Verdun voor het gebruik op gevoelige plaatsen zoals het gelaat, nek , genitale area, enz.

Buiten het bereik van kinderen bewaren.

Vermijd gebruik bij baby’s en kleine kinderen.

Gebruik bij huisdieren:

Ja, maak een vlooien spray met deze olie om teken, vliegen en vlooien af te schrikken bij de hond en kat. Let op: bepaalde oliën kunnen zeer giftig zijn voor katten. Den en Citrus oliën in het bijzonder. Raadpleeg uw dierenarts als u niet zeker bent over het toepassen van elke essentiële olie bij uw huisdier.

Tips

 • Dagdromers diffuse. 1 dr. op een zakdoek en regelmatig inhaleren. 2 dr. 3 minuten inmasseren op de hoofdhuid
 • Emoties (heftig) 3 dr. eventueel met 2 dr. geranium en 2 dr. lemon in de diffuser.
 • Haargroei / Hoofdpijn stimuleert de haargroei en het verbetert de doorbloeding in de hersenen. Gebruik het wanneer je je duf voelt in het hoofd, of met opkomende hoofdpijn door verkoudheid
 • Huidaandoeningen / Huiduitslag / Eczeem / Jeuk verdun 2-3 dr. 3 – 4x per dag aanbrengen
 • Kiespijn katoenen doekje of watje met 1-2 dr. olie op de zere kies of ontstoken tandvlees gedurende 10 tot 20 minuten en herhaal dit elke anderhalf tot twee uur
 • Luchtwegenproblemen / Luchtweginfecties / Hoest / Verkoudheid / Bronchitis diffuse in de ruimte, werkt slijmoplossend. 1 dr. op een zakdoek en regelmatig inhaleren. Zie stoombadje maken
 • Meeldauw / schimmels (bestrijden) meng 2-4 dr. met warm water en gebruik het als een natuurlijke reiniger
 • Motten (verdrijven) 2 dr. op een doekje/watje en maak hiermee een luchtverfrisser en leg deze in de kledingkast
 • Onrustige honden of paarden diffuse in de ruimte of voeg 2-4 dr. toe aan een basisolie en masseer het dier.
 • Slakken weren in de tuin kun je het gebruiken om een paar druppels aan het water toe te voegen
 • Vliegen (weren) diffuse op plaatsen waar veel vliegen zijn

Ingredienten

Plant geslacht soort: Cedras atlantica
Botanische familie: Pinaceae
Deel van de plant: schors