Guasha is een van de schraaptechnieken afkomstig uit Zuidoost-Azië, welke al meer dan tweeduizend jaar oud is. In oude geschriften van zo’n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen.

Door de eeuwen heen ontwikkelen zich de diverse schraap-instrumenten, gemaakt uit diverse materialen zoals hout, bamboe, hoorn, metaal, gesteenten en hars tot kunststof toe.

De schraaptechnieken zijn uiteindelijk in China verder ontwikkeld tot een therapie, welke gestoeld is op de Traditionele Chinese Geneeskunst, genaamd: GUASHA.

Guasha is gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het tot stand brengen van een betere doorstroming van Qi en Bloed.

Guasha kan bij vele klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten /genezen.
De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit:

 • Alle pijnsymptonen

 • Nek- en Schouderklachten

 • Hoofdpijnen en migraine

 • Rugklachten

 • R.S.I.

 • Stress, Burn-out

 • Reumatische klachten

 • Astma

 • Verteringsstoornissen

 • Stofwisselingsstoornissen

 • Hoge bloeddruk

 • Chronische Vermoeidheid

Bij de behandeling wordt een speciale guasha-olie op de huid gebracht.
Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te “schrapen”. De schraper is meestal vervaardigd uit jade of hoorn. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen/toxines) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (Sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars.
Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

De Behandeling

Alles over de behandeling

De Behandeling

Bij de behandeling wordt een speciale guasha olie op de huid gebracht. De olie gebruikt men enerzijds als bescherming, dat de huid niet beschadigd en anderzijds in verband met de bestandsdelen. Deze guasha olie bestaat namelijk uit diverse chinese kruiden.

Lees Meer

Guasha Historie

De historie van de Guasha behandeling

Guasha Historie

Zuid-oost Azië

Deze schraaptherapie is al meer dan tweeduizend jaar oud. Het is niet zeker of deze techniek daadwerkelijk in China is ontstaan, maar in chinese geschriften van zo’n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen.
Deze methode is niet alleen in China te vinden, maar in geheel Zuidoost-Azië. In landen als Viet Nam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië en Indonesië. In VietNam staat deze schraaptechniek bekend als Cao Gio, in Laos als Khoud Lam, in Cambodja als Kos Khyol en Indonesië als Kerik.

Lees Meer