Bergamot

Bergamot heeft zoete, citroenfrisse boventonen en warme, bloemige, balsemieke grondtonen. De olie kan worden gemengd met citrusvruchten en bloemen met Cypress, Sandelwood, Jeneverbes, Koriander, Black Pepper, Ginger, Scharlei, Rosemary en Myrrh. De Bergamotboom werd oorspronkelijk alleen in Italië gekweekt. De kleine citrusvruchten verkleuren als ze rijp worden van groen naar geel. Het fruit is echter niet eetbaar omdat het te zuur is. Bergamot is de zuiverste essentiële olie citrusolie. Bergamot is een zonnige essentiële olie die goed werkt tegen depressiviteit en angsten, en dankzij zijn ontsmettende werking op de urinewegen de eerste keus bij urineweginfecties en blaasontsteking. Mensen die chronisch last hebben van blaasontsteking voelen zich bij de eerste symptomen gespannen en angstig en een plaatselijke spoeling met bergamot werkt rustgevend en verlicht de symptomen. Twee blends van Young Living die Bergamot bevatten zijn Joy en Gentle Baby. Gentle Baby is een fijne olie voor ondersteuning van de emoties van aanstaande moeders.

De olie heeft een frisse, zoete, Citrus geur die voor velen bekend is als het kenmerkende aroma in de Earl Grey thee. Het werkt opwekkend, verfrissend en ontspannend en is goed voor het opbouwen van vertrouwen en verbetering van het humeur, kan helpen bij het verlichten van slapeloosheid, angst, woede, dwangmatig gedrag en depressie. Het heeft een lange gebruiksHistorie: voor de vettige en onrustige huid. Bergamot olie is een hoofdbestanddeel in de eau de cologne en Fougère parfums. De essentiële olie Bergamot van Young Living is furocoumarine vrij, dat is een goede zaak, maar toch kan er huidirritatie optreden. De twee samengestelde essentiële oliën die de essentiële olie Bergamot bevatten zijn Joy en Gentle Baby. Deze oliën zijn geschikt voor zwangere vrouwen en kunnen ook worden gebruikt voor straiae en kunnen helpen bij postnatale depressie. De olie kun je ook andere producten van Young Living terugvinden, o.a. Progensence Phyto Plus, Awaken, Clarity, Dragon Time bad en douche gel, Dream Catcher, Evening Peace bad & douchegel, Forgiveness, Genesis hand & body lotion, Gentle Baby, Harmony, Joy en White Angelica.

Historie

Er wordt aangenomen dat Columbus de Bergamot mee nam van de Canarische Eilanden naar Italië. Het was een traditioneel Italiaans medicijn tegen koorts, ter bescherming van malaria en het verdrijven van wormen in de darmen. In het midden oosten wordt het al honderden jaren gebruikt voor problemen met de vette huid. In de Oosterse Geneeskunde wordt het gebruikt om te helpen met de stroom van vitale energie, zodat de spijsvertering soepel kan werken. Het is de oorspronkelijke smaak van de Europese harde snoepjes bekend als Althaea en wordt ook gebruikt voor de smaak van tabak, met name in Europa, in pijptabak. Vandaag de dag is het nog steeds het belangrijkste bestanddeel in parfums.

Eigenschappen:

 • Antidepressief

 • Anti-parasitair

 • Antiseptisch

 • Deodorant

 • Digestief

 • kalmerend

 • koorts verdrijvend

 • krampstillend

 • litteken helend

 • maagversterkend

 • ontsmettend

 • pijnstillend

 • versterkend

Gedocumenteerd gebruik

Ondersteuning van een gezonde huid. Vanwege de heerlijke geur en ontsmettende werking is bergamot een waardevolle toevoeging in huidverzorging crèmes en –lotions. Hij is met name geschikt voor de vette huid en acne. Bergamot heeft een regulerende werking op de eetlust en kan voor mensen die herstellen van ziekte of die lijnen heel goed werken in een stemmingsparfum of massageolie. In bad werkt bergamot verkoelend bij koorts.

Autisme, amandelontsteking, angst, anorexia, blaasontsteking, bronchitis, buikpijn en opgezet gevoel in de buik, candida (vaginaal), depressie, darmkrampjes, darm parasieten, eetlust (afname), eczeem, galstenen, gonorroe, heesheid (stem), hormoonhuishouding, infecties (herpes, koortsblaasjes, luchtwegen, urinewegen), insectenbeten, keelpijn, koorts, koortsblaasjes, koliek, littekens, maagklachten, muggenspray, mondinfecties, psoriasis, puistjes reuma, spataderen, spijsverteringsproblemen, steenpuisten, onrust, ontsteking, vette huid, verdriet, slapeloosheid, schurft, stress, spruw, verslaving, vermoeidheid, winderigheid, wonden, zweren.

Invloed lichaam: Spijsverteringsstelsel, emotionele balans en de huid.

Aromatische invloed: Zijn zoete, fruitige aroma is opbeurend, verfrissend en ontspannend.

Mentale spirituele invloed:

Bergamot laat de behoefte gaan om volledige controle te moeten hebben , zodat we gemakkelijker mee kunnen vloeien met de stroom van het even. Als we kunnen ontspannen en we vertrouwen het universum op details van elke levenssituatie, dan kunnen we de angst van het onbekende laten gaan en wordt onze eigen missie duidelijk. Daarom kan deze olie helpen wanneer we problemen hebben met afhankelijkheid of dwangmatigheid dat meestal samen gaat met roken, drugs of alcohol. Omdat deze olie het hartchakra opent en opbeurend is voor de geest, verminderd de stress en spanning in het lichaam, de geest en de ziel. Breng de olie aan op de hartstreek om deze patronen te laten gaan en het omarmen van relaties (van jezelf en anderen). Bergamot is opbeurend en ontspannend, het is goed voor het opbouwen van vertrouwen en zelfvertrouwen, het verbeterd het humeur.

Invloed Chakra:

Bevordert de opening van de solar plexus (zonnevlecht) en het hart chakra. Omdat deze olie het hartchakra opent en opbeurend is voor de geest verlicht het spanning en stress van lichaam, geest en ziel.
Chakra kleur: Oranje en groen.

Gebruik:

verdund – verhouding 50 – 50 (1 deel essentiële olie – 1 deel V6 of een andere plantaardige basisolie).
vervolgens:

 • Breng enkele druppels (2-4) op het gewenste gebied

 • Toepassen op de chakra’s / vitaflexpunten

 • Diffuus of inhaleer (maak een kommetje van je handen om je neus en haal een paar keer diep adem door je neus).

 • Kan worden gebruikt als voedingssupplement. Bijvoorbeeld 1 druppel olie in 1 theelepel honing. 1 : 4 verdunnen in vloeistof.

Hoewel het kan worden gebruikt als voedingssupplement is het raadzaam niet op deze manier te gebruiken voor kinderen onder de 6 jaar.

Voorzorgsmaatregelen:

Een van de voordelen van bergamot olie is die over het algemeen beschouwd als veilig (GRAS). Toch wordt aanbevolen deze olie niet te gebruiken bij kinderen jonger dan 6 jaar.

Het is goedgekeurd als een Food Additive (FA) door de FDA en toegestaan als voedingssupplement voor intern gebruik.

Deze olie kan mogelijk leiden tot huidirritatie (verdunning wordt aanbevolen). Herhaald gebruik kan resulteren in extreme contact gevoeligheid. Vermijd direct zonlicht of ultraviolet licht tot 72 uur na gebruik.

Als je zwanger bent, borstvoeding, het nemen van medicatie, of een medische aandoening, raadpleeg dan een arts voor gebruik.

Gebruik bij huisdieren:

Ja, het werkt zowel kalmerend, als opbeurend en het helpt de huisdieren omt te ontspannen en de stress en angst lost te laten (bijvoorbeeld tijdens een autoreis). Laat je dieren ruiken rechtstreeks uit de fles of plaats een druppel of twee in je handpalm, dan ruiken. Of plaats een druppel in je handpalm en aai je huisdier van kop tot staart.

Kan worden gebruikt voor het reinigen van oren (honden).

Let op: bepaalde oliën kunnen zeer giftig zijn voor katten. Den en Citrus oliën in het bijzonder. Raadpleeg uw dierenarts als u niet zeker bent over het toepassen van elke essentiële olie bij uw huisdier.

Tips

Angst / emotionele problemen: Diffuus. Verdun 1 a 2 druppels en breng aan op de hartstreek. Verdun 2 druppels en breng aan op de vitaflex punten onder de voeten.

Earl Grey thee (zelf maken) 1 druppel toevoegen aan je thee.

Spijsverteringsproblemen: Verdun 2 a 4 druppels en breng het kloksgewijs aan om de navel. Drink thee met 1 druppel olie en 1 eetlepel honing.

Urineweginfecties: 2 a 4 druppels verdunnen en met de klok mee masseren op de lage buik, lage rug of het genitale gebied. Diffuus. Ook kun je de olie toevoegen aan een ontspannend bad (eerst vermengen met epsomzout).

Bestrijden van vermoeidheid: Masseer met een mengsel van 3 druppels Bergamot en 3 druppels Ylang Ylang verdund met V6. Diffuus.